Inhoudsopgave

Gezondheid versus ziekte
Picture of Nicole Derks

Nicole Derks

Inhoudsopgave

Gezondheid versus ziekte

In dit artikel wil ik ingaan op ziekte versus gezondheid. Gezondheid lijkt namelijk vanzelfsprekend zolang ons lichaam doet wat we willen. Maar op het moment dat ons lichaam niet meer doet wat we willen keuren we ons lichaam of delen hiervan af. Vervolgens zijn er nog de vele “innerlijke scheldpartijen” dat je niet kan, wat je zou willen. En dan heb ik het er nog niet over dat we niet het ideale lichaam hebben en ook daar afkeurend over zijn. Het kan namelijk altijd beter…

Het heeft me altijd gefascineerd waarom we verschillende soorten ziekten krijgen de een krijgt iets aan de longen, de ander iets aan de spieren, etc. Waarom wordt bij een griepuitbraak niet iedereen ziek? Op school zijn haarluizen gevonden, maar waarom krijgt niet iedereen die haarluizen? Natuurlijk speelt ook het hebben van weerstand mee. Maar ondanks dat iemand gezond eet, zijn lichaam rust geeft, voldoende beweegt, kan deze toch een ziekte ontwikkelen. Waarom is dat dan of wat maakt dat dan?

Een wonderlijk lichaam

Ons lichaam is eigenlijk heel wonderlijk als je erover nadenkt

Het is eigenlijk heel wonderlijk hoe alles in ons lichaam op elkaar is afgestemd. Hoe onze organen samenwerken, hoe cellen zijn opgebouwd, waar veel informatie in opgeslagen zit, dat onze spieren en pezen rondom onze botten bewegen en hoe we onze zingtuigen kunnen gebruiken en hoe ons brein alles aanstuurt en ons bewust maakt.

Het is heel wonderlijk hoe ons lichaam werkt en geneest als we een griepje hebben, een gebroken been, een ontsteking, etc. Zolang ons lichaam geneest en ons dient kunnen we dit wel gezondheid noemen.

Zelfs als onderdelen van ons lichaam niet helemaal goed functioneren dan nog is het grootste deel gezond. Zo hebben we regelmatig bijvoorbeeld hoofdpijn of een schrammetje. Echter het overgrote deel van ons lichaam doet het gewoon. We ervaren echter dat die hoofdpijn wel heel nadrukkelijk aandacht vraagt, wat maakt dat we hier weerstand tegen ervaren en dat we er het lieftst zo snel mogelijk vanaf willen zijn. Dat ervan af zijn komt met name ook doordat we druk ervaren om toch te gaan werken of toch door te gaan want we kunnen niet zomaar op bed gaan liggen. Gelukkig zijn er ook oplossingen die mogelijk een snelle oplossing biedt, namelijk het nemen van pijnstilling. Maar stel dat je iedere week een dag hoofdpijn hebt dan word je afhankelijk van de pijnstilling. Mogelijk zijn er daarnaast ook andere mogelijkheden?

Een holistische kijk op gezondheid en ziektes

Een holistische kijk op ziektes

Zo zijn diverse invalshoeken mogelijk. Hoewel ik medisch ben opgeleid, ben ik daarnaast ook holistisch gaan kijken naar ziekte. Zo is er al lange tijd bekend dat er veel onverklaarbare klachten zijn, de zogenaamde SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) of ALK (aanhoudende lichamelijke klachten).

Men heeft een klacht waar geen medische diagnose aan te koppelen valt. Vaak heeft een lichamelijk klacht gevolgen voor de psychische en/of sociale omstandigheden en kan je de klacht niet los zien.

Stel je hebt een burn-out. Dan zal het lichaam ook klachten laten zien en doordat je je bijvoorbeeld niet goed kan concentreren, veel moe bent en je energie moet verdelen, ga je minder sociale contacten opzoeken en heeft je relatie er mogelijk onder te leiden. Ook emotioneel heb je last, want je voelt je niet goed. Dus op allerlei onderdelen heeft het hebben van een burn-out invloed.

Het zou goed zijn om naar dit totaalbeeld te kijken in plaats van alleen het lichamelijke. Of zoals het voorbeeld hierboven met hoofdpijn. Als je pijnstilling blijft gebruiken als oplossing van de hoofdpijn dan kom je nooit meer van de pijnstilling of hoofdpijn af. Maar wat dan? Als er geen medische oorzaak te vinden is, dan heb je het ermee te doen.

Een symbolische kijk op lichamelijke klachten

Symbolische betekenis van ziektes en lichamelijke klachten

Zo heb je ook een symbolische betekenis aan ziektes of lichamelijke klachten. Er zijn vaak uitdrukkingen die al veel zeggend zijn. Bijvoorbeeld: Stel je hebt veel last van je nek en schouders. Dan ken je vast de uitdrukking; welke ‘last’ heb je op je schouders genomen? Of wie of wat keer je de nek toe? Of iets of iemand de ‘nekslag’ geven. Hier kan mogelijk een verklaring uit komen waarom iemand klachten heeft ontwikkeld. Het is vaak namelijk een opstapeling van niet bewuste zaken. Om terug te komen op de hoofdpijn. Als er geen lichamelijke oorzaak is dan kun je je afvragen wat wil mijn hoofd mij vertellen?

Een lichamelijke klacht kan ook een oplossing zijn voor iets. Zo benaderd de biologika ziektes (biologische oorzaak), ze gaan er van uit dat ziektes of klachten pas na een (ingrijpende) situatie komen. Zo krijg je vaak een hartinfarct na een stressperiode, als de rust is wedergekeerd. Of je wordt ziek zodra je rust neemt (denk aan bijvoorbeeld hoofdpijn de eerste dag van de vakantie).

In de Biologika gaat men ervan uit dat hetgeen wat de klachten van de ziekte veroorzaakt, een gevolg is van een gebeurtenis die zich eerder heeft afgespeeld. Dus dan is de ziekte of de klacht zelf een oplossing. Als je bijvoorbeeld je been breekt, dan ontstaat er oedeem (vocht) rondom de breuk. Het vocht wat zich om de breuk vormt zorgt voor stabiliteit. Dus dit is een oplossing wat het lichaam geeft. Echter in het ziekenhuis geven ze aan dat er geen gips om de breuk kan totdat het vocht is afgenomen. Het lijkt dus een probleem omdat de behandeling uitgesteld wordt echter het lichaam heeft al stabiliteit gegeven. Maar omdat we verder willen en een breuk of ziekte nooit uit komt, is het gipsen van de breuk bijvoorbeeld een snelle oplossing die ertoe lijdt dat we weer kunnen functioneren.

Psychische en emotionele oorsprong van ziekten

De psychische, emotionele oorsprong van ziekten

Als je gaat kijken naar wat de symboliek van bepaalde ziektes zijn, kom je terecht bij Christiane Beerlandt waar de psychische, emotionele oorsprong van ongeveer 1300 ziekten (van buikpijn tot griep, van allergieën tot kanker). Het beschrijft ook de symbolische, psychologische betekenis van de verschillende lichaamsdelen en organen (oren, knie, lever, enz.). Zo draagt iedere ziekte een boodschap in zich waarmee je je bewust kan worden van wat je nog meer kan doen om te helen. Dit is niet op lichamelijk niveau mogelijk, maar je kan wel de boodschap die het met zich mee draagt gebruiken om op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Dit kan een meerwaarde zijn in het leren van wat je eigen lichaam je duidelijk wil maken, waarmee je voor een deel ook je zelfgenezende kracht kan aanboren.

Bijvoorbeeld om terug te komen op de hoofdpijnklacht. Stel je komt te weten welke oorzaak de hoofdpijn heeft (als voorbeeld: je bent te druk bezig met vanalles en nog wat in je hoofd en krijgt geen rust), dan zou je ook wat met die oorzaak kunnen om in de toekomst te leren hoe je meer rust gaat krijgen in je hoofd. Dit zal dan naast de snelle oplossing van pijnstilling op langere termijn helpen om de hoofdpijnen te verminderen, omdat je leert beter je rust te nemen.

Zo heeft Gabor Maté een boek geschreven (wanneer het lichaam nee zegt) waarin hij het verband uitlegt tussen de lichamelijke ziekte zoals Multiple Sclerose en ALS (amyotrofische laterale sclerose) met hoe mensen in het leven staan en met dingen omgaan, waardoor ze zichzelf te kort doen en waar het lichaam dit niet accepteert. Vervolgens gaat het lichaam klachten laat zien en ‘dwingt’ daarmee de ander om te gaan luisteren. Hij geeft ook aan dat het belangrijk is om naar het levensverhaal van iemand te kijken, omdat hier al veel in verborgen zit waardoor uiteindelijk klachten zijn ontstaan.

lichamelijke klachten en ziekten zijn niet te voorkomen

Lichamelijke klachten en ziektes kunnen we niet voorkomen

De andere kant is van het verhaal is, dat we niet de lichamelijke klachten of ziektes kunnen voorkomen. Ze zijn er opeens, zonder een op dat moment aan te wijzen reden. En dan heb je het ermee te doen. Het is ook niet zeker of je volledig kan genezen. Het is zelfs niemand te verwijten en het is al zeker niet je eigen ‘schuld’. Alleen deze gedachte maakt het ziek zijn ingewikkeld en nog moeilijker.

Helaas wordt dit wel vaak geschetst. Je bent het zelf schuld als je iets aan je hart krijgt want je leeft ongezond. Natuurlijk heeft alles een invloed en interactie op elkaar maar toch blijft het fascinerend waarom iemand zijn hele leven hamburgers kan eten en niet ziek wordt en de andere hoeft er, bij wijze van spreken, maar naar te kijken. Er gebeuren dus meer dingen dan datgene waar we denken invloed op uit te oefenen. Er zijn meerdere omstandigheden en redenen die vooral op onbewust niveau een rol meespelen.

Stel dat we meer leren over wat ons lichaam ons wilt vertellen

Stel dat

Stel dat: Als we veel meer leerden over wat ons lichaam duidelijk probeerde te maken en ons bewust hiervan zouden zijn en hierdoor herstel gaan ervaren, dan zouden we minder angstig zijn voor ziekte, omdat we zelf onze invloed en vooral onze mogelijkheden tot zelf herstel gaan ervaren.

Boeken:
Christiane Beerlandt, de sleutel tot zelfbevrijding.
Dr. Hamer, Biologika, zielsoorzaken ziekte.

Delen
Delen
Delen
Delen

Heb je vragen? Stuur een reactie

Picture of Nicole Derks

Nicole Derks

Al mijn ervaringen in mijn leven en in mijn werk en opleidingen, positief en negatief, vormen hebben mij tot wie ik nu ben. Ik ervaar rijkdom en vrijheid door deze ervaringen en leer nog iedere dag bij.

Anderen bekeken ook...

Aandacht geven aan

Aandacht geven aan…

Wat je aandacht geeft, groeit, is een veelgehoorde uitspraak. Datgene waar je gedachten op “aan” gaan. Dit kan in positieve als negatieve zin uitgelegd worden.

Bekijk artikel
Keuzes maken

Keuzes maken

Kun je verkeerde of goede keuzes maken? In je leven maak je keuzes met hetgeen je op dat moment hebt. Maar hoe maak je dan

Bekijk artikel